Zrobienie żurku wielkanocnego to żaden problem. Nie kupujcie żurku z paczki bo to kulinarna porażka! Ten z pewnością Wam się uda i będzie wszystkim smakował.

czas przygotowania: 160 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

2 udka kurczaka, pasek boczku wędzonego, 1 kiełbasa pieczona, kubek śmietany 12%, 4 ziemniaki, 1 cebula, 1 seler, 1 por, 3 marchewki, 4 ząbki czosnku, 1 butelka zakwasu  do żurku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz, 4 jajka

WYKONANIE:

  1. Gotujemy bulion z udek kurczaka, włoszczyzny (z wyjątkiem cebuli) i czosnku. Doprawiamy go solą i pieprzem.
  2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry.
  3. Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż się wytopi z niego tłuszcz, wtedy dodajemy kiełbasę i cebulę, smażymy wszystko do zrumienienia.
  4. Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę. Gotujemy, aż zmiękną ziemniaki, wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
  5. Dodajemy śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Przyprawiamy majerankiem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  6. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Print Friendly

Zobacz także: