Anthony Bourdain w swojej książce napisał, że podstawą każdego dobrego dania jest masło i śmietana. Jeżeli nie pożałujemy tych składników to danie na pewno nam się uda. Skorzystałam z tej porady robiąc zupę z soczewicy – wyszła wspaniała!

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • kubeczek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • szczypta chili
  • garść świeżej kolendry
  • sól

WYKONANIE:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kawałki.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy  pokrojone warzywa i gotujemy  pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną (około 10 minut).
  3. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Dodajemy pomidory, soczewicę i 2 litry wody. Gotujemy, aż soczewica zmięknie (około pół godziny).
  5. Gotową zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą do smaku.
  6. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Print Friendly

Zobacz także: