Jest to zupa, którą poczęstował mojego faceta jego przyjaciel z Poznania, zaraz po powrocie z Tajlandii. Przepis jest zaadoptowany do składników dostępnych w Polsce. Liście kaffir lime zakupiłam na Allegro od domorosłego hodowcy tej rośliny.

czas przygotowania: 90min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 łyżka czerwonej pasty curry, 15 g świeżo startego imbiru,1/2 średniego bakłażana, ok. 200 g grzybków mun (ewentualnie boczniaka), 5 pomidorków koktajlowych, 1 źdźbło trawy cytrynowej, 7 lisci kaffir lime, 1 papryczka chilli, świeża kolendra, 12 sztuk krwetek koktajlowych, 400 ml mleczka kokosowego,200 ml wody, 1 łyżka oleju sezamowego

WYKONANIE:

  1. Kroimy bakłażana w kostkę, grzyby – w paski, a pomidorki – w ćwiartki.
  2. W woku rozprowadzamy pastę curry na oleju sezamowym i chwilę  podgrzewamy.
  3. Zalewamy   to wodą i mleczkiem kokosowym i czekamy aż się zagotuje.
  4. Wrzucamy  pozostałe składniki poza kolendrą i papryczką.
  5. Gotujemy około 20min.
  6. Dodajemy  posiekaną papryczkę, kolendrę i gotowe (uważajcie aby nie przesadzić z papryczkami, gdyż pasta curry już sama w sobie jest ostra).

Print Friendly

Zobacz także: