czas przygotowania: 90 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

około 300 g mięsa z kością, 2 marchwie, 2 pietruszki, 1 seler, 1 por, 4 ziemniaki, 250 g świeżego szczawiu, 2 ząbki czosnku, 4 jajka, 1 opakowanie kwaśnej śmietany 12%, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Mięso, włoszczyznę i przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do otrzymania bulionu.
  2. Na rozgrzanej oliwie z masłem szklimy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodajemy pokrojony na kawałki pęczek umytego szczawiu. Smażymy aż liście zmiękną.
  3. Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. Następnie dodajemy szczaw.
  4. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i szczyptą soli. Dodajemy do zupy i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy.
  5. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Lato bez zupy szczawiowej to jak zima bez śniegu – pozostawia uczucie niedosytu. W pozostałych porach roku można robić szczawiową ze szczawiu konserwowego ale to już nigdy nie jest to samo co świeże liście rwane na łące. Ach, rozmarzyłam się!
Print Friendly

Zobacz także: