zupa szczawiowa z feta

Zupa szczawiowa podana z fetą i dodatkiem oliwy. Ugotowana na esencjonalnym bulionie z wędzonych żeberek, dużej ilości warzyw i karmelizowanej cebuli. Przyprawiana liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Na końcu zmiksowana na gęsty krem i zabielona śmietaną. Pyszna i sycąca. Można ją zrobić także w wersji wegetariańskiej, nie dodając po prostu żeberek. Ilość użytych warzyw jest tak duża, że i tak całość będzie smaczna.
Pomysł na nią przywieźli Marta i Maciej ze swojej wycieczki do Krakowa, jedli taką szczawiówkę w którejś z licznych restauracji. Za inspirację dziękujemy!
Aha. Dodając szczaw róbcie to stopniowo. Użyliśmy własnego, rosnącego na działce i na pewno jest on mniej intensywny w smaku od swojego dzikiego odpowiednika. Trzeba po prostu próbować, bo zbyt duża ilość sprawi, że zupa będzie bardzo kwaśna. 

czas przygotowania: 3 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (4 osoby):
  • 250 g szczawiu
  • 100 g fety
  • oliwa
  • 150 ml śmietany
  • wędzone żeberka (moje miały ok. 600 g)
  • 5 średnich ziemniaków
  • pęczek marchewki
  • seler naciowy
  • mały korzeń selera
  • 3 pietruszki
  • 2 pory
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kalarepka
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren angielskiego ziela
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści lubczyku
  • sól i mielony pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. W do dużego garnka wlewamy wodę, na dno układamy żeberka a następnie wrzucamy do niego pokrojone na duże kawałki: marchewki, seler naciowy i w korzeniu, pory, pietruszki i kalarepkę. Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy i lubczyk. Zaczynamy gotować.
  2. Na patelni na dużej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy do reszty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu i pod częściowym przykryciem przez ok. 2h.
  3. Po tym czasie wywar powinien być zredukowany i odpowiednio esencjonalny. Przecedzamy go przez sitko, mi wyszło ok. 2 l wywaru. Z pozostałych warzyw dodajemy do niego z powrotem  marchewki a także obrane i pokrojone ziemniaki.
  4. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy pokrojony i wcześniej umyty szczaw. Gotujemy jeszcze ok 15 min. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
  5. Jeszcze chwile gotujemy i a następnie wszystko miksujemy aby uzyskać jednolitą i aksamitną konsystencję.
  6. Zupę podajemy z pokruszoną na kawałki fetą i polana oliwą. Smacznego!
zupa szczawiowa z feta
Print Friendly

Zobacz także: