Moja stuletnia książka kucharska jest niezawodna jeżeli chodzi o tradycyjne, polskie potrawy. Po przetłumaczeniu ich na współczesny język  nabierają całkiem nowoczesnego wyrazu. Oto przepis oryginalny, a poniżej mój przekład: „Ugotować w smaku dużo małych rybek, kości z ryb i głowy. Gdy rybki już miękkie, obrać mięso dokładnie z ości, usiekać, przefasować przez sito, rozprowadzić smakiem, w którym się gotowały, wlać szklankę białego wina i zaprawić łyżką mąki z łyżką masła przesmażonego na biało.”

czas przygotowania:  3 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 0,5 kg filetów bez skóry z ryb morskich
  • pęczek selera naciowego
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki z pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wina
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • ćwierć kostki masła
  • kawałek sera żółtego do posypania
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Warzywa (bez cebuli) obieramy, myjemy, kroimy na duże kawałki takie, aby się zmieściły w garnku. Zalewamy litrem wody, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Do ugotowanych warzyw dokładamy ryby, przyprawiamy lubczykiem i czarnuszką i gotujemy, aż mięso zacznie się rozpadać.
  3. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle, posypujemy mąką i wraz z nią jeszcze chwilę przesmażamy. Cebulę zalewamy winem i razem mieszamy.
  4. Z wywaru wyjmujemy warzywa, a dodajemy cebulę wraz z winem, zagotowujemy.
  5. Miksujemy rybę wraz  z wywarem.
  6. Zupę doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem.
  7. Podajemy posypaną tartym serem i koperkiem.
Print Friendly

Zobacz także: