okuchnia zupa marchewkowa

czas przygotowania: 60 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg marchwi, 2 duże cebule, 150 ml mleczka kokosowego, 1,5 l bulionu z kurczaka, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Cebule obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie rozgrzanej w rondlu.
  2. Marchew obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli.
  3. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż marchew będzie miękka.
  4. Zupę pozostawiamy do ochłodzenia, a następnie wszystko miksujemy.
  5. Wlewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis na tę zupę – krem znalazłam w książce „Smaki Warszawy”. Wprowadziłam drobne modyfikacje ale idea pozostała ta sama.
Print Friendly

Zobacz także: