Zupę w kolorze nadziei można zrobić praktycznie z niczego – z włoszczyzny zalegającej w lodówce i paczki mrożonego groszku kupionego gdzieś „po drodze”. 

czas przygotowania: 1/2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 duży ziemniak
  • paczka mrożonego groszku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • kubeczek śmietany zakwaszanej 12%
  • biały ser kozi
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Cebulę obieramy i siekamy. Seler i ziemniak obieramy i kroimy w kostkę.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej i masło.
  3. Wrzucamy warzywa i obsmażmy przez 10 minut mieszając.
  4. Dodajemy groszek i jeszcze chwilę gotujemy.
  5. Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
  6. Wyłączamy gaz pod zupą i czekamy, aż przestygnie. Wtedy możemy zmiksować składniki zupy na krem.
  7. Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
  8. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  9. Zupę podajemy z pokruszonym białym serem kozim, lub innym o wyrazistym smaku, posypaną pestkami dyni.
Print Friendly

Zobacz także: