Zupa krem z pora z białym wędzonym serem okuchnia

Mam słabość do wędzonego twarogu ale w mojej okolicy nie jest go łatwo dostać. Dlatego gdy nadażyła się taka okazja, uwędziłam sobie kilka klinków sera (efekt na zdjęciu poniżej). Szczęśliwym trafem usłyszałam w TV, że Karol Okrasa w swoim programie przedstawiał przepis na krem z pora z wędzonym białym serem. Mając „tonę” sera w domu nie omieszkałam przepisu wypróbować – powstała prosta, smaczna, sycąca zupa. Pół godziny roboty i miałam obiad „z głowy”. Dziękuję Panie Karolu :-)

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 – 4 osoby):

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki bez pestek
  • 100 g wędzonego twarogu
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki ziaren kolendry
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
  1. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
  2. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą.
  4. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy.
  5. Całość doprawiamy, roztartymi w moździerzu, ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką.
  6. Warzywa zalewamy wodą tak aby je przykryła i dusimy przez 15 min pod przykryciem do miękkości.
  7. Warzywa miksujemy na krem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem.
Zupa krem z pora z białym wędzonym serem okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: