Zupa krem z dyni i selera podana z chrupiącym bekonem

Tydzień temu kupiłam na rynku dynię i ciągle ją mam, a raczej miałam, bo czas najwyższy było ją zużyć do końca. Tym razem zrobiłam kremową zupę dyniowo – selerową. 

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • kawałek dyni (około 1/2 kg)
  • 1 seler średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 1 kubek śmietany zakwaszanej 12%
  • 3/4 litra bulionu warzywneg0
  • 1/4 kostki masła
  • 8 cienkich plastrów bekonu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta szafranu (dowolnie)
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Dynię, seler i cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Lekko ją  solimy.
  3. Jak cebula się lekko zeszkli to dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy je rozgniecionymi ziarnami kolendry oraz gałką muszkatałową.
  4. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości.
  5. Zupę lekko ochładzamy aby ją zmiksować.
  6. Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i przyprawiamy szczyptą szafranu.
  7. Na patelni, na której się smażyły warzywa, układamy plastry boczku i smażymy je na chrupko.
  8. Zupę podajemy z kawałkami chrupiącego bekonu.

Zupa krem z dyni i selera podana z chrupiącym bekonem

 

Print Friendly

Zobacz także: