Patrząc na ilość składników wydaje się, że przepis jest bardzo skomplikowany, ale nic bardziej mylnego. Wszystko się tylko kroi w byle jaką kostkę i sukcesywnie dorzuca do garnka, a wspaniały efekt końcowy jest murowany!

czas przygotowania: 150 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg mięsa wołowego na gulasz, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta lub zielona, 1 papryczka chili, 1 opakowanie przecieru pomidorowego, 1 kieliszek czerwonego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonego kminku, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1 litr gorącej wody, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku na zupę rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Podsmażamy.
  4. Paprykę i chili myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka.
  5. Wsypujemy paprykę mieloną i kminek, mieszamy i całość zalewamy kieliszkiem wina i 1 litrem gorącej wody.
  6. Dodajemy cukier, listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli.
  7. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
  8. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
  9. Dolewamy przecier pomidorowy i całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Na końcu ewentualnie dodajemy jeszcze soli, cukru i pieprzu wedle uznania.
 

Print Friendly

Zobacz także: