Zupa curry z boczniakami

Nasze boczniaki znowu obrodziły! Tym razem zrobiłam z nich zupę curry w tajskim klimacie. Jest rozgrzewająca, pożywna i oszałamiająco kolorowa.

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • szklanka bulionu warzywnego
  • puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 250 g boczniaków
  • 8 małych kolb kukurydzy
  • 2 szklanki krewetek
  • 6 liści kaffir lime
  • 4 kłącza trawy cytrynowej
  • świeża bazylia

WYKONANIE:

  1. Podsmażamy 3 łyżki oleju i 2 łyżki czerwonej pasty curry (1 łyżkę jeżeli nie lubimy ostrych potraw).
  2. Dodajemy puszkę mleczka kokosowego, szklankę bulionu warzywnego, liście kaffir lime, trawę cytrynową i gotujemy wywar, aż lekko odparuje i zgęstnieje.
  3. Dodajemy drobne kolby kukurydzy, krewetki, obrane, wydrylowane i pokrojone pomidory oraz oczywiście boczniaka.
  4. Gotujemy wszystko, aż wszystkie składniki będą gotowe.  Zajmie to kilka minut.
  5. Podajemy ze świeżą bazylią usuwając liście kaffir lime i trawę cytrynową.Zupa curry z boczniakami
Print Friendly

Zobacz także: