Zupa cebulowa nie nastręcza jakiś szczególnych trudności z wyjątkiem jednego… krojenia cebuli. Skroić pół kilo to jest wyzwanie, dlatego warto się posiłkować jakimś robotem kuchennym, który odwali czarną robotę za nas :)

czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka białego wina półwytrawnego, 3 szklanki bulionu z kurczaka, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki masła, 1 łyżka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy cebulę i wszystko smażymy do zeszklenia.
  3. Zalewamy winem , rosołem i gotujemy pod przykryciem do czasu aż cebula zmięknie.
  4. Przyprawiamy majerankiem (świeżym lub suszonym), gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Podajemy ze startym serem i/lub grzankami.
 
Print Friendly

Zobacz także: