okuchnia zeberka po amerykansku

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 kg żeberek, 0,5 l przecieru pomidorowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki pikantnego keczupu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki maggi, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki ostrej papryki

WYKONANIE:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
  2. Żeberka myjemy i kroimy na kawałki. Układamy na blasze rusztowej (mięsem do góry), a pod spodem umieszczamy blachę z wodą.
  3. Pieczemy żeberka przez około 30 min aż tłuszcz się wytopi. Na koniec pieczenia włączamy w piekarniku grill żeby zrumienić żeberka z wierzchu.
  4. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzany w rondelku olej. Chwilę podsmażamy mieszając żeby nic się nie przypaliło.
  5. Wlewamy pomidory i dodajemy resztę składników. Sos gotujemy przez 10 min.
  6. Żeberka przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewamy sosem te kawałki żeberek, które wystają ponad jego powierzchnię.
Zapewniam, że na moim blogu nie znajdziecie innych przepisów na żeberka – ja po prostu nie jem ich inaczej niż po amerykańsku… Ze względu na dużą ilość sosu warto ugotować równie dużo ziemniaczków, a mizeria lub sałata ze śmietaną będzie łagodziła jego ostry smak.
Print Friendly

Zobacz także: