Zmęczeni świątecznym obżarstwem? Nareszcie możemy odetchnąć! Potrzebowałam na dzisiaj prostego i szybkiego dania, a skoro takie przyjęłam kryteria to wybór padł na „Nigellę ekspresowo” i jej przepis na zapiekankę makaronową, bo pomysł na zapiekanie makaronu ze skondensowanym mlekiem wydał mi się wprost genialny ale brakowało mi tam czegoś jeszcze, jakiegoś dodatku, czegoś co uczyniłoby to danie kompletnym i wtedy… uśmiechnęła się do mnie brukselka, a obok leżał kalafior i kiwał nieśmiało.

czas przygotowania:  1 godzina

stopień trudności:  bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 250 g makaronu rurki
  • 200 g brukselki (może być mrożona)
  • 200 g różyczek kalafiora (mogą być mrożone)
  • 250 g cheddara
  • 250 g niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  1. Zagotowujemy duży gar osolonej wody.
  2. Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich listków i wrzucamy do gotującej się wody.
  3. Po pięciu minutach gotowania się brukselki dorzucamy do niej umyte różyczki kalafiora.
  4. Gdy warzywa będą na wpół miękkie to dosypujemy do nich makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Po ugotowaniu całość odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
  7. Ser ścieramy na tarce i mieszamy w misce wraz z mlekiem, jajkiem, gałką, solą i pieprzem.
  8. Zalewamy makaron przygotowaną mieszaniną i mieszamy.
  9. Przekładamy zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy do zrumienienia się wierzchu.
Print Friendly

Zobacz także: