Zabaglione-z-truskawkami-macerowanymi-w-occie_balsamicznym

Zabaglione z truskawkami macerowanymi w occie balsamicznym – deser jak z eleganckiej, włoskiej restauracji. Wykwintny, oryginalny, znakomity. Koszt takiego deseru w restauracji? Hmm… Ile to kosztuje naprawdę? Policzę koszt wszystkich składników podanych w przepisie, a następnie podzielę na cztery żeby uzyskać cenę jednej porcji.truskawki 600 g = 2 złcukier puder – 6 łyżek to około 60 g = 50 grocet balsamiczny – 1 łyżka to około 15 ml = 2 zł

żółtka – policzę jako 4 jajka = 4 zł

wino Marsala – 125 ml = 6 zł

czekolada – 50 g = 2 zł

RAZEM = 16,5 zł

Zaokrąglę do 17 zł doliczając koszt energii elektrycznej i gazu. Podzilę na cztery i mam trochę ponad 4 zł za deser… Oczywiście wszystko musimy kupić w większych opakowaniach ale składniki te użyjemy do czegoś innego albo będziemy jeść to zabaglione przez całe lato 😉

Wcale nie chcę przez to powiedzieć, że w restauracjach mają wygórowane ceny. Przecież nie policzyłam kosztów utrzymania lokalu i pracowników, co znacznie przewyższa koszty zakupu produktów. Wporst przeciwnie, ja uwielbiam chodzić do restauracji, próbować nowych smaków, podglądać sposób podania potraw i wykradać pomysły na przepisy. Chodzi mi o to, że nawet wyszukane danie jest w zasięgu naszej ręki. Za długimi tytułami potraw w kartach menu kryją się wielokrotnie rzeczy proste w wykonaniu. Tak jest właśnie z tym deserem. Zatem pokrójcie truksawki, ubijcie żółtka, zaparzcie kawę, usiądźcie w słońcu i delektujcie się smakiem słonecznej Italii.

okuchnia okuchnia4 osoby okuchnia30 min łatwe
NA TRUSKAWKI:

  • 600 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

NA ZABAGLIONE:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wina Marsala lub innego słodkiego, jasnego wina
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do przybrania
  1. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
  2. Zasypujemy cukrem i polewamy octem balsamicznym, mieszamy i odstawiamy.
  3. Przygotowujemy sobie zestaw do ubijania żółtek na parze. Czyli potrzebujemy miski i garnka o takich rozmiarach, aby miska ustawiona na garnku nie była zanurzona w wodzie w nim się gotującej.
  4. Wlewamy wodę do garnka i wstawiamy na gaz.
  5. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem (na razie na zimno) na jasną, puszystą masę.
  6. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli wino, masa stanie się rzadka ale tak ma być.
  7. Ustawiamy miskę na garnku i ubijamy dalej (jakieś 5 – 10 minut), aż powstanie lekka pianka.
  8. Truskawki odsączamy z marynaty i przekładamy do pucharków, wykładamy na nie zabaglione i ozdabiamy startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.
  9. Podajemy od razu, jeszcze ciepłe.

Zabaglione-z-truskawkami-macerowanymi-w-occie_balsamicznym_

Print Friendly

Zobacz także: