Z ubolewaniem muszę przyznać, że nie miałam jeszcze w tym roku czasu pójść na grzyby. Ciągle praca i praca, a w weekendy nadrabiam zaległości w obowiązkach domowych, spotkaniach z rodziną i znajomymi. Dlatego moje ulubione grzybki – kurki musiałam kupić u przydrożnych zbieraczy.

czas przygotowania: 2,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

1/2 kg wołowiny na gulasz, 300 g kurek, kawałek wędzonej słoniny, 2 marchwie, 2 cebule, 2 pałki selera naciowego, 2 liście laurowe, 4 kulki jałowca, 4 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 litra bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
  2. W rondlu rozgrzewamy kawałek słoniny i wytapiamy z niego tłuszczyk.
  3. Wrzucamy mięso i podsmażamy ze wszystkich stron.
  4. Wlewamy gorący bulion i dodajemy przyprawy.
  5. Dusimy mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez około godzinę.
  6. Kurki myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Selera myjemy i kroimy w talarki.
  7. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy do niej kurki oraz pozostałe warzywa.
  8. Podsmażone warzywa przekładamy do gulaszu i dusimy wszystko do miękkości mięsa.
  9. Jeśli ktoś lubi to może zagęścić sos zasmażką, ale będzie wtedy bardziej tuczący!
  10. Podajemy z kaszą i kiszonymi ogórkami.


Print Friendly

Zobacz także: