pizza-ze-szparagami

Tak. Regularnie mam ochotę na pizzę. Na cienkim cieście, z pysznymi dodatkami. Ci, którzy robią ją sami wiedzą, że to bardzo proste. Tych, którzy jeszcze nie robili zapewniam, że to BARDZO proste. Każdy ma przepis na swoje ciasto idealne. Ja też, znajdziecie je tutaj. Sprawdza mi się i na razie nie mam zamiaru zmieniać jego proporcji. Zajmuje się tylko eksperymentowaniem z dodatkami. Przepis na tą wiosenną pizzę ze szparagami, młodą cebulka i aromatem czosnku znalazłam na stronie Eating Well. Jest naprawdę pyszna. Spróbujcie jej dopóki można jeszcze zdobyć szparagi.

okuchnia okuchnia2-4 osób okuchnia1h
łatwe
NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej (włoska typu 00, polska typu 500) – z tej części odejmujemy trochę do podsypywania ciasta w czasie wałkowania
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy

NA WIERZCH:

  • 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów
  • 100 g sera mozarella (użyjcie tej żółtej, ma bardziej wyrazisty smak)
  • 30-50 g sera grana padano (może być parmezan, pecorino)
  • 4 młode cebulki
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Czas wykonania to: 1h przygotowań i kilka godzin wyrastania

  1. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, odstawiamy na 10-15 minut aby drożdże zaczęły pracować – musi pojawić się na niej pianka. Drożdże instant są bardziej przewidywalne i dają większą gwarancje powtarzalności.
  2. Do dzieży od miksera wsypujemy mąkę, sól i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy hakiem na średnich obrotach miksera przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i miękkie, delikatnie lepiące się do rąk ale zarazem odchodzące od miski miksera. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie, ale zajmie to więcej czasu.
  3. Uformowaną z ciasta kulę smarujemy z wierzchu oliwą, wkładamy do miski, nakrywamy mokrą ścierką i odstawiamy aby ciasto urosło. Gdy chcemy zrobić ją tego samego dnia odkładamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h. Ciasto musi znacznie urosnąć, podwoić swoją objętość. Gdy mamy czas możemy odstawić ciasto do lodówki do powolnego wyrastania na ok. 5-6 h. Takie wolno wyrastające jest lepsze. W lodówce przetrzymuję je nawet 2 dni. Nakryjcie wtedy miskę folia spożywczą.
  4. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
  5. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebule kroimy w piórka.
  7. Drobno kroimy i rozgniatamy czosnek.
  8. Szparagi wraz z cebulką i czosnkiem mieszamy z oliwą. Doprawiamy je solą i pieprzem. Odstawiamy aby smaki się przeniknęły.
  9. Gdy ciasto jest wyrośnięte, to piekarnik wraz z blachą do pieczenia lub kamieniem do pizzy rozgrzewamy do temperatury maksymalnej.
  10. Ciasto dzielimy na pół i tworzymy dwa cienkie placki. Najwygodniej będzie rozwałkować je za pomocą wałka.
  11. Placki smarujemy z wierzchu oliwą, posypujemy mozarellą, rozkładamy szparagi z cebulką i posypujemy dla smaku grana padano (lub innym – w/g upodobań).
  12. Nagrzaną blachę również smarujemy oliwą, kładziemy na nią placki i pieczemy przez 10 – 15 minut, aż pizza będzie ładnie przypieczona. Smacznego.

pizza-ze-szparagami-2

pizza-ze-szparagami-3

Print Friendly

Zobacz także: