salatka-z-watrobka

Tak. Lubię wątróbkę. Raz na jakiś czas mam na nią ogromną ochotę, a ta sałatka wyszła mi znakomicie. Połączenie soku z czarnej porzeczki i octu winnego okazało się genialne i bardzo pasuje do wyrazistego smaku wątróbki. Ta została podana na mieszance sałatowej z endywii, szpinaku i rukoli. Wszystko doprawiłam młodym majerankiem. Dawno nie byłam tak z siebie zadowolona… i najedzona 😉
okuchnia okuchnia2 osoby  okuchnia30 min
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • dwie duże garście endywii lub sałaty
  • garść szpinaku i rukoli
  • 2 młode czerwone cebulki
  • mała garść świeżego majeranku
  • 100 g czarnej porzeczki + plus troche do podania
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i cukier do smaku

 

  1. W małym garnuszku podgrzewamy czarna porzeczkę. Gdy puści trochę soku przerzucamy ją na drobne sitko umieszczone na miseczce i przecieramy. W ten sposób uzyskamy gęsty, aromatyczny sok.
  2. Do soku dodajemy cukier do smaku (ja dodałam 1 łyżkę), a nastepnie dwie łyżki octu winnego.
  3. Cebulkę kroimy na drobne talarki.
  4. Na patelni na oleju smażymy wątróbkę. Po jej usmażeniu solimy ją i kroimy na połówki.
  5. Na talerzu układamy umytą endywię, szpinak i rukolę.
  6. Kładziemy na nie watróbkę, a na nią układamy cebulkę, dokładamy troche czarnej porzeczki i wszystko posypujemy majerankiem.
  7. Następnie całość polewamy dressingiem z czarnej porzeczki.

salatka-z-watrobka_

Print Friendly

Zobacz także: