kurczak_z_mascarpone_i_ziolami

Przepis na udka znalazłam w sierpniowy wydaniu magazynu Olive. Od razu mi przypadł do gustu bo wydał mi się łatwy ale i interesujący jednocześnie. Musiałam go wykorzystać! Dzięki nacieraniu udek ziołowym serkiem mascarpone mięso nie było suche, a poprzez dużą ilość ziół także bardzo aromatyczne. Limonka i białe wino dodały wyrazistości, a pieczone pomidorki były pysznym akcentem.
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1,5 h
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 limonka
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • 50 ml białego wina (ewentualnie bulionu)
  • duża garść świeżych ziół (użyłam oregano i rozmarynu)
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  1. Serek mascarpone mieszamy z posiekanymi ziołami (zachowujemy trochę do posypania wierzchu), sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Udka kurczaka myjemy, a następnie wsuwamy palce pod skórę każdego z udek, żeby między mięsem a skórą utworzyć kieszonkę.
  3. Tak powstałą kieszonkę nadziewamy serkiem. Nogi kurczaka z zewnątrz smarujemy oliwą oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy je na kwadrans.
  4. Pomidorki mieszamy w misce z odrobiną oliwy, solą i pieprzem.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  6. Kurczaka układamy w naczyniu wysmarowanym oliwą i pieczemy przez 30 minut. Następnie podlewamy go białym winem, dodajemy pomidorki oraz trochę ziół. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut, do czasu, aż kurczak ładnie się zrumieni i upiecze.
  7. Podajemy z ryżem lub z ziemniaczkami.

kurczak_z_mascarpone_i_ziolami_

Print Friendly

Zobacz także: