W upalne, czerwcowe dni nie chce mi się stać godzinami w kuchni, dlatego korzystam wtedy chętnie z gotowych produktów. Ciastka Oreo próbują podbić nasz rynek, spodobały mi się ze względu na ich głęboki, prawie czarny kolor. Pięknie wglądają w zestawieniu z czerwienią truskawek i bielą jogurtu – istne dzieło sztuki stworzone w piętnaście minut!

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

1/2 kg truskawek, 8 ciastek Oreo, 4 małe jogurty o smaku ciastek (biszkoptów lub wafelków), listki mięty do przybrania

WYKONANIE:

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki.
  2. Ciastka wrzucamy do worka z grubej folii i kruszymy je jak najdrobniej za pomocą tłuczka do mięsa.
  3. Na dno dwóch pucharków wkładamy połowę okruchów, posypujemy połową truskawek i polewamy połową jogurtów. Następnie z reszty składników układamy drugą warstwę.
  4. Wierzch deseru ozdabiamy listkami mięty.


Print Friendly

Zobacz także: