Tortilla po włosku, z grillowanym kurczakiem, rukolą i serem grana-padano

Po zwariowanym dniu w pracy miałam ochotę na smaczną kolację ale jednocześnie byłam zbyt zmęczona żeby ambitnie podejść do tematu i tak powstały tortille po włosku.

czas przygotowania: o,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 4 placki tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • małe opakowanie rukoli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g sera Grana Padano
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • oliwa
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól i pieprz
  1. Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy placki tortilli żeby się podgrzały.
  2. Filet z kurczaka kroimy na paski i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  3. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy kurczaka. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  4. 3/4 pęczka bazylii siekamy drobno.
  5. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Rukolę myjemy i osuszamy.
  7. Pomidory myjemy i kroimy w półplasterki.
  8. Cebulę kroimy w piórka.
  9. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  10. Ciepłe placki tortilli smarujemy sosem jogurtowym, układamy na nich rukolę, kurczaka, pomidory, cebulę, posypujemy serem i ozdabiamy pozostałymi listkami bazylii.

Tortilla po włosku, z grillowanym kurczakiem, rukolą i serem grana-padano

 

 

Print Friendly

Zobacz także: