„Tortilla de patatas” to obowiązkowa pozycja w karcie hiszpańskich tapas. Podają ją lekko podgrzaną wraz z kawałkami bagietki posmarowanymi oliwą i sokiem wyciśniętym z pomidorów. Nie zachwyciła mnie w Hiszpanii jako przystawka, ale znakomicie się sprawdziła w Polsce jako przekąska w pracy podgrzana w biurowej mikrofalówce!

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 jaj
  • 8 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  3. Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy ziemniaki i cebulę.
  4. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 20 min. mieszając od czasu do czasu.
  5. Miękkie warzywa zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i przekładamy do miski aby ostygły.
  6. Jajka roztrzepujemy w miseczce i przelewamy do ostudzonych ziemniaków.
  7. Pozostałą na patelni oliwę ponownie rozgrzewamy i wykładamy na nią ziemniaki z jajkiem. Rozprowadzamy równomiernie na dnie.
  8. Smażymy na małym ogniu około 5 minut, aż tortilla zacznie odchodzić od ścianek patelni.
  9. Bierzemy duży talerz i przykrywamy nim patelnię. Obracamy patelnię aby tortilla znalazła się na talerzu. Zsuwamy ją z powrotem na patelnię aby usmażyć z drugiej strony.
  10. Usmażoną tortillę przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
  11. Sabroso!


 

 

 

 

 

Print Friendly

Zobacz także: