Tort-truskawkowo---rabarbarowy

Tort truskawkowo – rabarbarowy to mój poemat o wiośnie. Trzy wartstwy jasnego biszkoptu nasączonego likierem truskawkowym, przełożone konfiturą z rabarbaru i kremem z mascarpone z kawałkami truskawek, zdobiony kremem z piany zaparzanej i plastrami najpiękniejszych truskawek.Jak zwykle przy pracochłonnych przepisach polecam dzielenie pracy na etapy. W tym przypadku najlepiej najpierw zrobić konfiturę z rabarbaru. Można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Dzień wczesniej można upiec biszkopt, a ostatni dzień zarezerwować na przekładanie kremami i zdobienie….a po co się tak męczyć skoro można kupić gotowy w cukierni? – oto częsta reakcja na to, że zamiast gdzieś po południu wyjść ja siedzę w domu i robię tort. To tak jakby zapytać maratończyka po co biegnie tyle kilometrów skoro można szybciej pojechać samochodem.
okuchnia okuchnia6-8 osób okuchnia4 h trudne
NA KONFITURĘ RABARBAROWĄ:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pektyny (jeżeli nie możecie dostać czystej pektyny to zamiast zwykłego cukru musicie użyć pół szklanki cukru żelującego ale taki cukier zawiera konserwanty nie mam pojęcia dlaczego)

NA BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół szklanki likieru truskawkowego lub sok truskawkowy zmieszany pół na pół z wódką

NA KREM Z MASCARPONE:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% bardzo dobrze schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w małe kawałki

NA KREM Z PIANY ZAPARZANEJ:

  • 3 białka o temperaturze pokojowej
  • 30 dag białego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • truskawki do ozdoby (około 300 g)
  • 1  łyżka galaretki truskawkowej
  1. Rabarbar myjemy, obieramy z łykowatej skórki i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem z pektyną, dolewamy odrobinę wody i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy mieszając, aż powstanie gęsta konfitura. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. Teraz możemy przejść do robienia biszkoptu. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając zaczynamy stopniowo dodawać cukier, a na koniec żółtka. Powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną razem przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy mikserem na niskich obrotach.
  4. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy naszej tortownicy (23 cm) i wkładamy na jej dno. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy około 30 – 40 min, aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy.
  5. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości około 0,5 m (wg porad z bloga „Moje wypieki”). Oczywiście dnem do dołu! Czynność najlepiej powtórzyć dwukrotnie. Następnie ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  6. Czas na robienie kremu z mascarpone. Ucieramy w dużej misce serek z cukrem pudrem na jednolitą masę, a śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie acz dokładnie mieszamy wszystko razem. Na końcu dodajemy truskawki i ponownie mieszamy aby rozprowadzić je w całej masie. Krem wstawiamy do lodówki.
  7. Na końcu robimy krem z piany białkowej. Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i sokiem z cytryny, mieszamy  i wstawiamy na gaz. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od rozpoczęcia wrzenia syropu.
  8. W czasie gotowania się syropu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  9. Gorący syrop wlewamy do białek cienką strużką bez przerywania ubijania. Kontynuujemy ubijanie, aż masa zgęstnieje na krem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  10. Biszkopt musimy przekroić na trzy blaty. Najlepiej do tego użyć noża strunowego.
  11. Dolny blat kładziemy na paterze i nasączamy likierem. Wykładamy na niego konfiturę z rabarbaru i równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
  12. Przykrywamy konfiturę drugim blatem, który również nasączamy. Na ten blat wykładamy krem z mascarpone i rozsmarowujemy.
  13. Kładziemy ostatni blat, nasączamy i zabieramy się za ozdabianie masą zaparzaną. Tutaj możemy wykazać się własną inwencją twórczą lub użyć technik, które Wam najlepiej wychodzą. Ponieważ kupiłam sobie porządny rękaw cukierniczy i zestaw tylek to poszalałam.
  14. Cały tort najpierw wysmarowałam warstwą kremu, żeby wyrównać wszystkie dziury, a następnie ułożyłam na wierzchu plastry truskawek tak aby zachodziły na siebie jak dachówki. Potem resztę kremu załadowałam do rękawa i oddałam się przyjemności wyciskania esów-floresów.
  15. Aby zabezpieczyć truskawki przed wysychaniem warto je posmarować galaretką. W tym celu rozpuszczamy łyżkę galaretki w ćwierć szklanki gorącej wody. Gdy galaretka ostygnie i lekko stężeje to smarujemy nią truskawki najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Wstawiamy tort do lodówki aby galaretka zastygła całkowicie.

Tort-truskawkowo---rabarbarowy_

Print Friendly

Zobacz także: