tort jogurtowo biszkoptowy z borowkami
 
Pomysł na ten tort powstał gdy po raz kolejny kupiłam sobie na śniadanie jogurt biszkoptowy i wrzuciłam do niego borówki. Uwielbiam to połączenie smaków i pomyślałam sobie, że powinno się ono sprawdzić również jako niskokaloryczny deser. Taki torcik jogurtowy robi się bardzo szybko, nie wymaga pieczenia, a do tego jest bardzo efektowny. Można eksperymentować zarówno ze składnikami masy jak i z owocami – gwarantuję, że się uda!
 
czas przygotowania: 1h + kilka godzin w lodówce (najlepiej cała noc)
stopień trudności: łatwe 
SKŁADNIKI (torcik o średnicy 15 cm):

NA SPÓD:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g masła

NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 350  jogurtu naturalnego
  • 100 g serka waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • sok z połowy limonki
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka borówek
  • 5 okrągłych biszkoptów
NA WIERZCH:
  • 1 szklanka borówek

WYKONANIE:

  1. Masło roztapiamy w rondelku, ale nie zagotowujemy.
  2. Biszkopty mielimy za pomocą malaksera. Roztopione masło wlewamy do biszkoptów i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Masę wykładamy na dno małej foremki i ugniatamy, aby powstał spód tortu. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. W czasie zastygania spodu przygotowujemy masę jogurtową.
  4. Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. W misce łączymy jogurt z serkiem waniliowym, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka z 1 laski wanilii.
  6. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy do masy jogurtowej.
  7. Dodajemy jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. Delikatnie mieszamy aby je rozprowadzić w masie.
  8. Gdy masa zacznie gęstnieć to wylewamy ją na przygotowany spód. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
  9. Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wykładamy pozostałe borówki. Ponownie przykrywamy i  wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby tort idealnie stężał.
tort jogurtowo biszkoptowy z borowkami
Print Friendly

Zobacz także: