Tort Charlotte z poziomkami

Poznajcie Charlottę, która uświetniła wczorajszy Dzień Ojca swoim występem. Elegancka, subtelna i apetyczna, nawet mama była zachwycona! Przepis na tę ślicznotkę dostałam od szwagierki Marty, prosto z Lazurowego Wybrzeża. Niby to Polki są najpiękniejsze na świecie ale Francuzki też dają radę ; -)

Przygotowywałam ją w piątkowy wieczór aby przez noc tężała w lodówce. Okazało się jednak, że podczas pracy nie byłam sama… Ktoś w ukryciu obserwował moje poczynania… Nieopatrznie wyszłam z kuchni pozostawiając gotowy torcik na blacie, a kiedy wróciłam połowa ozdobnego szlaczka zniknęła bez śladu. Były biszkopty, była galaretka, a między nimi pustka! Od razu namierzyłam winowajcę – białego wielbiciela bitej śmietany zwanego, jak widać całkiem słusznie, Lujem : -)

czas przygotowania: 6 h

stopień trudności: trudne

SKŁADNIKI (6 osób):

  • 250 g biszkoptów lady fingers
  • 250 g poziomek
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 3 płatki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 laski wanilii

WYKONANIE:

  1. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Odlewamy 1/3 galaretki do miseczki.
  2. Na talerzu ustawiamy obręcz bez dna do tortu i ustawiamy ją na średnicę 20 cm.
  3. Odkładamy 20 sztuk biszkoptów, a pozostałe łamiemy na mniejsze kawałki i namaczamy z jednej strony w odlanej galaretce. Namoczone biszkopty układamy po środku okręgu pozostawiając wolny brzeg wokół obręczy. W tą wolną przestrzeń ustawiamy pionowo całe biszkopty. Przytrzymujemy je układając równocześnie drugą warstwę z namoczonych biszkoptów. Konstrukcję delikatnie odstawiamy na bok.
  4. Listki żelatyny namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody, aż zmiękną. Wtedy lekko je podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, ziarenkami wanilii oraz ostudzoną żelatyną na jednolitą masę.
  6. Dobrze ubijamy schłodzoną śmietankę mikserem na wysokich obrotach, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce serka mascarpone, aż powstanie krem.
  7. Odkładamy kilka łyżek kremu do ozdoby wierzchu, a do reszty dodajemy 2/3 poziomek (pozostała 1/3 będzie ozdabiała wierzch, więc odkładamy te najładniejsze). Poziomki delikatnie mieszamy z kremem za pomocą łyżki.
  8. Krem nakładamy do wnętrza naszej biszkoptowej konstrukcji lekko go ugniatając, aby równomiernie wypełnił wszystkie szczeliny. Nie nakładamy go na całą wysokość konstrukcji, pozostawiamy 1 cm wolnego miejsca na przybranie.
  9. Z kremu, który odłożyliśmy robimy w około ozdobny szlaczek za pomocą szprycy cukierniczej.
  10. Na środek wylewamy tężejącą galaretkę (łyżkę galaretki odkładamy) i posypujemy poziomkami.
  11. Do odłożonej łyżki galaretki dolewamy kilka kropel gorącej wody aby ponownie się rozpuściła i za pomocą pędzelka silikonowego malujemy nią poziomki aby nie wysychały.
  12. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężał.
Tort Charlotte z poziomkami
Tort Charlotte z poziomkami
Poniżej sprawca torcikowego zamieszania – wielbiciel bitej śmietany 😉
Tort Charlotte z poziomkami
 
Print Friendly

Zobacz także: