tort_bezowy_z_malinami

Sezon na maliny w pełni. Moje krzaki puściły dwumetrowe pędy, które uginają się pod owocami. Fajne jest w malinach to, że dojrzewają stopniowo. Kiedy jedne owoce już są dojrzałe, to inne dopiero łapią kolor, jeszcze inne dopiero rosną, a maliny nadal kwitną. Zatem praktycznie co drugi dzień zbieram miseczkę tych pięknych i aromatycznych owoców i nic na razie nie zapowiada ich końca. Maliny owocują praktycznie do pierwszych przymrozków.

Wszelkie ciasta i desery z malinami zawsze są znakomite, a połączenie koloru malinowego z białym jest bardzo efektowne. Zatem nie muszę szczególnie reklamować torciku bezowego z malinami i kremem z serka mascarpone aromatyzowanego limonką. Nie jest wcale pracochłonny, jedynym zadaniem wymagającym czasu jest wysuszenie blatów bezowych. Żeby przypadkiem nie zżółkły to piekłam je w 130 st.C przy uchylonych drzwiczkach, zajęło to kilka godzin ale bezy były całkowicie wysuszone i idealnie białe.

okuchnia okuchnia6-8 osób okuchnia1/2 h
+ czas suszenia
NA BLATY BEZOWE:

  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli

NA KREM:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 350 g umytych malin
  1. Zaczynamy od przygotowania blatów bezowych. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.
  2. Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm – np. obrysowując talerz, bądź dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
  3. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku (mi to zajęło kilka godzin).
  4. Mieszamy serek mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki.
  5. Ubijamy śmietankę i przekładamy do serka. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem.
  6. Gotowy blat bezowy kladziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy połowę kremu i układamy maliny, gęsto na całej powierzchni kremu.
  7. Drugi blat smarujemy od spodnie strony prawie całym pozostałym kremem (zachowujemy ze 2 łyżki) i kładziemy delikatnie na malinach.
  8. Na wierzchnim blacie, na środku, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin.

tort_bezowy_z_malinami_

Print Friendly

Zobacz także: