Wypróbowałam kilka przepisów na Tiramisu i zdecydowanie najlepiej mi smakuje propozycja Nigelli Lawson – Tiramisu z likierem Baileys. Tenże likier  podkreśla smak kawy, a nie dominuje go tak, jak to robi amaretto.

czas przygotowania: 30 min

czas oczekiwania: kilka godzin

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

  • 350 ml espresso,
  • 250 ml likieru Baileys Irish Cream,
  • 400 g podłużnych biszkoptów,
  • 2 jajka, 75 g cukru pudru,
  • 500 g sera mascarpone,
  • 2 łyżki kakao w proszku

WYKONANIE:

  1. W płytkim naczyniu mieszamy ostudzoną kawę i 175 ml likieru.
  2. Przygotowujemy prostokątne naczynie na Tiramisu.
  3. Połowę biszkoptów  zanurzamy w kawie z likierem tak aby z obu stron były miękkie i układamy na dnie naczynia.
  4. Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek (później potrzebne nam będzie tylko jedno białko).
  5. Ucieramy jajka z cukrem pudrem na kogel-mogel, a następnie nadal ucierając wlewamy pozostały likier.
  6. Do jajek dodajemy ser mascarpone i mieszamy do uzyskania kremu.
  7. Białko ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z kremem.
  8. Połowę kremu układamy na biszkoptach.
  9. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu tak samo jak poprzednią.
  10. Przykrywamy naczynie z deserem folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  11. Przed podaniem posypujemy kakao przecierając je przez sitko o drobnych oczkach.


Print Friendly

Zobacz także: