tartiflette zapiekanka ziemniaczana z serem

Tartiflette to danie typowe dla regionu w Alpach francuskich zwanym Sabaudia (fr.: Savoie), jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i boczku, z serem reblochon. Tyle teorii, w praktyce Francuzi przygotowują tę zapiekankę również z innymi serami – ja jadłam tartifette z serem raclette, który też jest typowym serem alpejskim i podobnie jak reblochon świetnie nadaje się do zapiekania, właściwie to on swój aromat ujawnia właśnie po rozgrzaniu i jedzenie go „na zimno” zupełnie nie ma sensu. Ale o raclette i sposobach jego jedzenia opowiem innym razem, bo dziś dążę do tego, że i w Polsce można kupić ciekawe sery! Tak, tak, oprócz Morskiego i Tylżyckiego Polacy potrafią zrobić z mleka też coś zupełnie innego. Polskie sery dorównują francuskim, holenderskim czy szwajcarskim, tylko mało kto o tym wie, bo nie ma ich  w „spożywczaku” za rogiem. Czas żebyśmy MY jako konsumenci zaczęli je kupować, doceniać i żądać aby były w sklepach. Na razie sery zagrodowe można kupić na targach i festiwalach żywności regionalnej oraz przez internet (co ja właśnie uczyniłam) i żeby udowodnić ich światową jakość zrobiłam Tartiflette z… Kozidymkiem. Połączenie genialne! Kozidymek to ser z mleka koziego, wędzony w olchowym dymie, świeżutki, pachnący, kremowy, po upieczeniu cudownie rozpłynął się po zapiekance, a z wierzchu zrobiła się chrupiąca skorupka – raclette może się czuć zagrożony!
czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 2 osoby):

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 ser Kozidymek
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany 22%
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia
  • sól i pieprz do smaku

 WYKONANIE:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. Gotowe zalewamy zimną wodą i czekamy aż przestygną.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i powoli rozgrzewając wysmażamy na skwarki.
  3. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do boczku. Przesmażamy razem, aż cebula się zeszkli.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  5. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości około0,5 cm.  Plastry układamy w naczyniu warstwami wraz z cebulą i boczkiem. Posypujemy pieprzem.
  6. Następnie ziemniaki smarujemy śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli.
  7. Ser przekrawamy na pół i układamy na wierzchu zapiekanki, skórką do góry.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 1/2 h. Zapiekamy bez przykrycia! Ser powinien się rozpuścić i z wierzchu zrumienić.

tartiflette zapiekanka ziemniaczana z serem

Print Friendly

Zobacz także: