tarta_ze_szparagami

Tarta ze szparagami w sam raz na zakończenie sezonu. Łatwa i szybka w wykonaniu. Gdyby jeszcze były u nas dostępne gotowe ciasta do tarty, tak jak we Francji, mogłabym ją nazwać ekspresową. To właśnie przygotowanie ciasta zabiera najwięcej czasu ale i tak warto. Proponuję znaleźć  prostokątne naczynie lub formę, w której upieczemy tartę, w takiej ładnie ułożymy szparagi. Do tego śmietana z gałką muszkatołową, ulubiony ser… i zielone szparagi. Czego chcieć więcej? :)
okuchnia okuchnia4 osoby okuchnia90 min łatwe
NA CIASTO przepis stąd:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę  bardzo zimnej wody

NA NADZIENIE:

  • 400 g cienkich zielonych szparagów
  • opakowanie śmietany 22%
  • 1 jajko
  • 40 g ulubionego sera o wyrazistym smaku, ja użyłam grana padano (może być parmezan, mazuriano, bursztyn)
  • 2-3 duże szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier i siekamy razem z masłem. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu bardzo zimnej wody, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Zielone szparagi myjemy i obłamujemy ich twarde końce. Same złamią się w odpowiednim miejscu.
  3. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, przyprawiamy to gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy większość sera.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt nieco większy od naszej foremki do tarty i układamy go w tejże foremce razem z papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy również od góry papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub grochem.
  6. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy znowu 5-10 min, aż ciasto lekko się zrumieni. Piekarnik pozostawiamy włączony.
  7. Na podpieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo-serowo-jajeczną, a następnie układamy szparagi, lekko je dociskając. Posypujemy resztą sera.
  8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut do zrumienienia.

tarta_ze_szparagami_

Print Friendly

Zobacz także: