Zamiłowanie do tarty przywiozłam prosto z Francji. Francuzi mają to szczęście, że mogą kupić gotowe ciasto zarówno do tarty wytrawnej jak i na słodko. U nas, owszem, można kupić ciasto francuskie, ale to nie jest ciasto odpowiednie do tarty! Póki co, musimy sobie radzić sami. Przecież i tak nic nie zastąpi domowych wypieków!

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 porcji):

NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej,
  •  100 g miękkiego masła,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko

NA WIERZCH:

  • 700 g truskawek,
  • galaretka truskawkowa,
  • 4 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 350 ml mleka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce ucieramy drewnianą łyżką miękkie masło z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min żeby stwardniało.
  2. W tym czasie przygotowujemy krem. Podgrzewamy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i wlewamy gorące mleko. Miksturę przelewamy do garnka, w którym podgrzewało się mleko i gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje jak budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na podłużny prostokąt, składamy na trzy części (jak list do podłużnej koperty) zawijając krótsze boki do środka. Rozwałkowujemy. Powtarzamy tę czynność 3 razy. Ciasto znowu chowamy do lodówki na 30 min.
  4. Teraz czas na przygotowanie galaretki. Jeżeli chcesz tylko posmarować truskawki galaretką to wystarczy Ci 1/4 jej ilości, a jeśli chcesz zalać galaretką ciasto to przygotuj całą. Galaretkę rozpuszczamy w o połowę mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu.
  5. Blaszkę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Podgrzewamy piekarnik do 200°C.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na papierze śniadaniowym lub do pieczenia na okrąg o grubości 0,5 cm i średnicy trochę większej niż blaszka. Blaszkę kładziemy na cieście spodem do góry, a następnie łapiąc za papier i przytrzymując blaszkę obracamy wszystko ciastem do góry. Papier zdejmujemy, a ciasto wciskamy w zagłębienia blaszki. Wyrównujemy i uzupełniamy brzegi oraz zalepiamy ewentualne dziury. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 20 min (aż lekko się zrumieni).
  7. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki  i kroimy na połówki. Ostudzony krem dokładnie mieszamy.
  8. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, układamy na nim truskawki przecięciem do dołu i smarujemy je galaretką za pomocą pędzelka lub po prostu zalewamy truskawki tężejącą galaretką. Ciasto przed podaniem trzeba  schłodzić w lodówce.
 
Print Friendly

Zobacz także: