Im mniej się staram tym lepiej mi wychodzi… Miałam nadmiar usmażonego łososia, dwa zwiędłe pory i zamrożone ciasto do tarty, a wyczarowałam aromatyczne danie w stylu francusko – hinduskim. Sama się nie spodziewałam, że to będzie takie dobre 😛

P.S. Robiąc ciasto do tarty warto od razu zrobić kilka porcji i je zamrozić!

czas przygotowania: 90 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (na jedną tartę o średnicy około 30 cm):

NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę bardzo zimnej wody

NA NADZIENIE:

  • 2 pory
  • 2 dzwonki łososia
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Łososia przyprawiamy solą i pierzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
  2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier i siekamy razem z masłem. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu bardzo zimnej wody, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Łososia obsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie, przekładamy na talerz aby ostygł.
  4. Pory myjemy i jasne ich części kroimy w plastry.
  5. Na patelnię po rybie wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i wrzucamy pokrojone pory, przyprawiamy curry.
  6. Do podsmażonych porów, wkładamy obrane z ości i skóry kawałki łososia oraz wyciskamy sok z pomarańczy.
  7. Dusimy całość od czasu do czasu mieszając, aż sok wyparuje, wtedy zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  9. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt okręgu nieco większego od naszej foremki do tarty i układamy go w tejże foremce razem z papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy również od góry papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub grochem.
  10. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy znowu 5-10 min aż ciasto lekko się zrumieni . Piekarnik pozostawiamy włączony.
  11. Mieszamy jajka ze śmietaną, mieszaninę doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  12. Na podpieczone ciasto wykładamy pory z rybą i zalewamy masą jajeczną.
  13. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut do zrumienienia.
Tarta z łososiem i porem

 

Print Friendly

Zobacz także: