pyszna-tarta-z-kurkami-i-pomidorkami-2

Nie potrafimy z Czarem obojętnie przejechać obok przydrożnych zbieraczy. Zawsze coś kupimy. Ty razem oprócz prawdopodobnie ostatnich jagód kupiliśmy pudełeczko kurek. Nie mogłam się powstrzymać i od razu wiedziałam co z nich zrobię. Najłatwiej i najszybciej robi się tartę. Przynajmniej jest tak we Francji, gdyż mają tam bardzo duży wybór gotowych ciast. Na słodko i na słono. Tańsze i droższe. Te droższe są z masłem zamiast tłuszczy roślinnych i są po prostu smaczniejsze. Idealnie sprawdzają się gdy jest potrzebny szybki obiad. Wystarczy na farsz wymieszać śmietanę z jajkiem i czymś co akurat jest pod ręką. Nauczyłam się tego od mojej szwagierki Marty, która tam mieszka. Niestety u nas wybór takich ciast jest prawie żaden. Dlatego wpadłam na pomysł opracowania domowego mrożonego ciasta kruchego. Jesteście ciekawi jak wyszło? Wystarczy poświęcić jedno sobotnie popołudnie i przygotować 2-3 porcje, zamrozić, a potem zrobić super szybką tartę. Zatem do dzieła!!
okuchnia okuchnia 2-4 osoby okuchnia90 min
 
NA CIASTO KRUCHE DO ZAMROŻENIA:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  • 1 jako
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

NA TARTĘ Z KURKAMI I POMIDORKAMI:

  • kilka małych pomidorków
  • dwie garście kurek
  • średnia cebula
  • opakowanie śmietany 22%
  • 1 jajko
  • 70 g drobno startego ulubionego sera o wyrazistym smaku (gruyere, bursztyn, cheddar)
  • trochę majeranku suszonego i trochę świeżego
  • trochę masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

CIASTO KRUCHE DO ZAMROŻENIA

  1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i siekamy wstępnie razem z masłem. Po chwili dodajemy jajko i siekamy dalej.
  2. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Gdy będzie taka potrzeba możemy dodać odrobinę zimnej wody.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na okrąg trochę większy niż nasza forma do ciasta, a następnie zwijamy razem z papierem. Zwijamy w taki sam sposób jak np. zawinięte są gotowe ciasta francuskie. Wszystko robimy szybko i energicznie aby ciasto nam się zbyt nie ociepliło.
  4. Tak przygotowane zrolowane ciasto wkładamy do worka i wkładamy do zamrażarki. Możemy je przechowywać do 1 miesiąca (dłużej nie próbowałam).
  5. Rozmrożone ciasto przed wyłożeniem do formy trzymamy trochę w temperaturze pokojowej aby stało się elastyczne i dało łatwo ułożyć w formie. Zawiera ono prawdziwe masło, a to wiadomo, gdy jest zimne to jest twarde. Potem pieczemy w/g wybranego przepisu.
  6. P.S. Ogólnie do ciasta kruchego nie dodaję jajek ale w tym przypadku dodałam jedno aby nadało mrożonemu ciastu elastyczności.

TARTA Z KURKAMI I POMIDORKAMI

  1. Na patelni podsmażamy na odrobinie masła cebulkę i kurki. Przyprawiamy je niewielką ilością majeranku do smaku. Potem całość lekko studzimy.
  2. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, podsmażonymi kurkami i cebulką oraz dodajemy większość sera (pozostawimy trochę do posypania wierzchu tarty). Masę doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  4. Kruche ciasto układamy w foremce, nakłuwamy widelcem, przykrywamy od góry papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub grochem.
  5. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy znowu 5-10 min, aż ciasto lekko się zrumieni. Piekarnik pozostawiamy włączony.
  6. Pomidorki kroimy na połówki.
  7. Na podpieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo-serowo-jajeczną, a następnie układamy pomidorki przekrojoną częścią do góry, lekko je dociskając. Posypujemy resztą sera.
  8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut do zrumienienia.
  9. Przy podaniu posypujemy drobnymi listkami świeżego majeranku. Smacznego!

pyszna-tarta-z-kurkami-i-pomidorkami-1

Print Friendly

Zobacz także: