tarta z kozim twarogiem, smazona cebulka i pomidorkami
Mój facet znowu zdobył, od znajomych, wiejski twaróg kozi. Poprzednio zjedliśmy go po prostu ze świeżym pieczywem, a teraz zachcialo mi się zrobić coś fajniejszego. Wybór padł na tartę, bo jest w sumie prosta, dosyć szybko się ją robi, no i smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Oczywiście można użyć zwykłego twarogu, chociaż lepszy jest ten kozi, bo ma bardziej wyrazisty, wytrawny smak. Przepis polecam tym, którzy uwielbiają  zjeść na śniadanie bułeczkę z solonym, białym serem i pomidorkiem. Ta tarta na pewno będzie im smakowała!

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

NA CIASTO:

NA FARSZ:
  • 300 g koziego twarogu (może być zwykły, krowi)
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • świeże oregano – garść
  • trochę masła
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier i siekamy razem z masłem. Następnie zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche to dolewamy trochę zimnej wody, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle doprawiając pieprzem i solą.
  3. W misce rozgniatamy ser razem ze śmietaną, dodajemy podsmażoną cebulkę i całość znowu doprawiamy solą i pieprzem. Farsz musi być wyrazisty, żeby tarta nie była mdła. Następnie dodajemy dwa jajka oraz posiekane oregano. Pomidorki kroimy na połówki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt okręgu nieco większego od naszej foremki do tarty i układamy go w tejże foremce razem z papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy również od góry papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub grochem.
  6. Pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier z fasolą. Piekarnik pozostawiamy włączony.
  7. Na ciasto wylewamy masę tak aby równomiernie przykrywała tartę i układamy w niej pomidorki, rozciętą połową do góry. W przeciwnym razie puściły by sok i całość byłaby wodnista. Wszystko jeszcze doprawiamy z wierzchu odrobina soli i pieprzu, a następnie pieczemy 20 min,  no i gotowe!
tarta z kozim twarogiem, smazona cebulka i pomidorkami
Print Friendly

Zobacz także: