Wydaje mi się, że widziałam już gdzieś w sklepie gotowe ciasto kruche do tarty ale głowy za to nie dam… Ja przywożę sobie zapasy tego ciasta z Francji i trzymam w zamrażarce. Dzięki temu tarta należy do dań szybkich, bo nie ukrywam, że własnoręczne wyrabianie ciasta znacznie wydłuża i niepotrzebnie komplikuje proces jej przygotowywania.

czas przygotowania: 90 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (na jedną tartę o średnicy około 30 cm):

NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • 1 szklanka fasoli lub grochu do obciążenia ciasta w czasie pieczenia

NA NADZIENIE:

  • 1 fenkuł (koper włoski),
  • 2 cebule,
  • 1 opakowanie (250 g) sera ricotta,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier i siekamy razem z masłem. Następnie zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt suche to dolewamy trochę zimnej wody, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. W tym czasie cebulę i fenkuł kroimy na cienkie piórka.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ser ricotta mieszamy z roztrzepanym jajkiem, dodajemy listki rozmarynu oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt okręgu nieco większego od naszej foremki do tarty i układamy go w tejże foremce razem z papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy również od góry papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub grochem.
  7. Ciasto pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier z fasolą. Piekarnik pozostawiamy włączony.
  8. Na ciasto wykładamy cebulę z fenkułem i zalewamy masą serową.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 20 minut).
  10. Przed podaniem ozdabiamy rozmarynem.


Print Friendly

Zobacz także: