Tarta Tatin zachwycała mnie już od dawna, ale nie miałam odpowiedniej patelni aby ją wykonać, czyli takiej, która nie ma plastikowych rączek i można ją wstawić do piekarnika. W końcu jednak kupiłam patelnię, specjalnie po to, żeby wreszcie zrobić tę tartę. Powiem krótko: BYŁO WARTO!

P.S. Patelnię z plastikową rączką można wstawić do piekarnika pod warunkiem, że się ją szczelnie owinie folią aluminiową – sprawdzony sposób!

czas przygotowania:  1 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (6 osób):

  • 1 kg małych jabłek
  • gotowe ciasto francuskie
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml białego wermutu
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  1. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Powinniśmy mieć tyle połówek aby ułożone obok siebie zakryły dno patelni, w której będziemy piec tartę.
  2. W patelni bez plastikowych elementów rozgrzewamy cukier z masłem i wermutem na karmel.
  3. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy z niej nasiona. Nasiona i laskę dodajemy do karmelu.
  4. Na patelnię przekładamy jabłka i smażymy je przez około 5 minut obracając.
  5. Gdy jabłka zaczną mięknąć układamy je przecięciem do góry i przykrywamy ciastem. Dociskamy ostrożnie ciasto do jabłek i wokoło brzegu. Uwaga na gorącą patelnię i karmel!
  6. Patelnię wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy około pół godziny na złoto.
  7. Zaraz po wyjęciu tartę trzeba odwrócić. W tym celu bierzemy duży talerz, przykrywamy nim patelnię i będąc uzbrojonym w ochronne rękawice obracamy patelnię do góry dnem. Gorące ciasto powinno bez problemu wypaść na talerz.
Print Friendly

Zobacz także: