Pieczarki samodzielnie wyhodowane w kuchni, pod blatem, pyszna cebulka i aromatyczny ser gorgonzola tworzą cudowne danie na weekendowy lunch. Ponieważ często się pytacie jak się hoduje grzyby w domu to podaję link do strony, gdzie można zakupić grzybie przeróżnych grzybów, także  tych nadających się do domowej hodowli: http://www.gadar.pl

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 opakowanie ciasta do tarty lub ciasto wg tego przepisu
  • 300 g pieczarek pokrojonych w grube plastry
  • 3 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż lekko zbrązowieje. Dodajemy ocet, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy płomień i dusimy cebulę około 20 minut w razie potrzeby lekko podlewając wodą. Zdejmujemy z patelni.
  2. Na patelni po cebuli rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie pieczarki, smażymy aż ładnie się zrumienią.
  3. Ciasto na tartę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.
  4. Na cieście rozkładamy równomiernie cebulę, potem pieczarki, posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  5. Tartę podajemy posypaną natką pietruszki.
Print Friendly

Zobacz także: