Tarta jest klasycznym francuskim deserem. Nic w tym dziwnego, skoro jej zrobienie jest takie proste  (szczególnie jeśli użyje się gotowego ciasta), a efekt wspaniały. Mi szczególnie odpowiada fakt, że nadzienia jest więcej niż samego ciasta. W zasadzie ciasto stanowi tylko jadalną foremkę na krem i owoce. Zatem tarty królują we francuskich patissieri’ach czyli cukierniach. Ta cytrynowo – malinowa szczególnie przypadła mi do gustu. Pięknie komponują się jej smaki i kolory. Zatem mikser w dłoń i do dzieła!

czas przygotowania: 60 min.

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

NA CIASTO:

  • 230 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli

NA KREM:

  • 2 cytryny,
  • 120 g cukru,
  • 1 szklanka kremówki,
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 250 g malin,
  • 4 łyżki likieru cytrynowego (dowolnie)

WYKONANIE:

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, solą i kurkumą, dolewamy żółtka, przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto.
  2. Z ciasta tworzymy kulę, którą owijamy folią i chowamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. W tym czasie możemy zrobić krem.
  4. Cytryny parzymy wrzątkiem. Z jednej ścieramy skórkę, a sok wyciskamy z obu cytryn.
  5. Do skórki i soku dodajemy cukier, a następnie jajka i ubijamy mikserem, aż do rozpuszczenia cukru.
  6. Następnie wlewamy śmietanę i ubijamy.
  7. Krem przelewamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  8. Stolnicę posypujemy  mąką i z ciasta robimy gruby placek.
  9. Przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  10. Na podpieczone ciasto wylewamy krem i ponownie zapiekamy przez około 30 minut.
  11. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  12. Maliny przekładamy na ciasto i skrapiamy likierem cytrynowym.



 

Print Friendly

Zobacz także: