Od kilku już dni na przystankach autobusowych w Toruniu pojawiły się koksowniki. Wszyscy oczekujący na autobus gromadzą się wokół nich i tylko czekać, aż ktoś przyjdzie z gitarą i zanuci piosenkę ogniskową 😉  Mi jednak zdecydowanie lepiej wychodzi gotowanie niż śpiewanie, zatem podrzucam przepis z książki przywiezionej przez znajomych z podróży po wiecznie słonecznej Sycylii. 

czas przygotowania: 20 min

stopień trudności:  bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 500 g świeżego makaronu papardelle
  • 1 mała puszka anchois w oliwie
  • 1 puszka groszku
  • 1 cebula
  • 1  łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 kromki czerstwej pszennej bułki
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Wstawiamy dużo osolonej wody na makaron.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Na patelnię odsączamy oliwę z anchois, a same sardele drobno siekamy.
  4. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane sardele i cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodajemy puszkę groszku, przecier pomidorowy i 1/3 szklanki wody, mieszamy wszystko razem.
  6. Pod koniec gotowania sosu wrzucamy pietruszkę.
  7. Do gotującej się wody wkładamy makaron i gotujemy al dente.
  8. Czerstwą bułkę opiekamy w tosterze i kruszymy.
  9. Ugotowany makaron odcedzamy i lekko jeszcze wilgotny wrzucamy  z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy sos i mieszamy wszystko razem.
  10. Makaron przekładamy na talerze i podajemy posypany okruchami bułki.
Print Friendly

Zobacz także: