makaron_z_bobem

Dla wielbicieli bobu. Wystarczy trochę boczku, sera, śmietanki i makaron. Pyszna prostota. I szybka! Jeśli macie ugotowany bób zajmie Wam to 15 min. W sam raz na szybki obiad w takim dniu jak dziś. Chciałam jak najszybciej zaspokoić głód i pojechać na działkę. W taką pogodę na świeżym powietrzu jest najprzyjemniej.

okuchnia okuchnia4 osoby okuchnia15 min.
  • 350 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 30 g drobno startego grana padano (mazuriano, parmezanu, pecorino)
  • 2 młode cebulki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • sok z połowy cytryny
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • paczka makaronu tagliatelle

 

  1. Jeśli nie mamy ugotowanego bobu to gotujemy go w osolonej wodzie przez 5-10 min, tak aby był miękki ale się nie rozpadał. Po wyjęciu przelewamy go zimną wodą, aby nie stracił koloru. Potem obieramy go z łupinek.
  2. W garnku, w dużej ilości osolonej wody, gotujemy makaron al dente.
  3. W tym czasie na patelni podsmażamy, na łyżce oleju, boczek z drobno pokrojoną cebulką, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i bób. Całość podsmażamy kilka minut uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
  4. Do całości dodajemy śmietanę, połowę sera i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Do tak powstałego sosu dodajemy ugotowany makaron i go mieszamy. Podajemy posypany resztą sera i natką pietruszki. Smacznego.

 

Print Friendly

Zobacz także: