Ale mi mój facet dziś niespodziankę zrobił! – Wczoraj mi nakłamał, że będzie do późna w robocie siedział, a jak dziś wróciłam z pracy do domu to przywitał mnie rewelacyjnym obiadkiem. Szczegóły poniżej (szczegóły obiadku, oczywiście).

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 500 g świeżego tagliatelle
  • 50 g startego grana padano
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka roztartych ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • płatki grana padano do posypania

WYKONANIE:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim czosnek.
  2. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż czosnek zmięknie, dosypujemy gorczycę i gałkę muszkatołową.
  3. Następnie dodajemy starty ser oraz śmietanę, całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, w razie potrzeby zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną wina.
  4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Mieszamy z sosem i podajemy posypany płatkami sera i pietruszką.
Print Friendly

Zobacz także: