Przepis na te wykwintne szparagi pochodzi prosto z Francji. Podała mi go moja szwagierka mieszkająca tam od lat. Bon appétit!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 pęczek białych szparagów, 1 słodka pomarańcza, 3 żółtka, 2 łyżki masła, 2 gałązki świeżej mięty, sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Szparagi wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości.
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy do miseczki, dodajemy do niego  surowe żółtka z 3  jaj, szczyptę soli, cukru i pieprzu  i trzepaczką wszystko razem mieszamy.
  3. W rondelku rozgrzewamy masło, a następnie wlewamy do niego sok z żółtkami. Sos podgrzewamy energicznie go mieszając, aż zgęstnieje.
  4. Szparagi wykładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami mięty.


Print Friendly

Zobacz także: