Miałam zupełnie inne plany na weekend, kupiłam  sery i makarony, żeby opowiadać o kuchni włoskiej, ale przypadkiem pojechałam w sobotę na grzyby i sytuacja zmieniła się diametralnie. Jesienny wysyp prawdziwków sprawił, że nie mogłam się opanować przed kolejnym, niedzielnym wypadem do lasu. W ten sposób zapełniłam sobie cały weekend robotą… najpierw zbieranie grzybów, potem ich czyszczenie, krojenie, suszenie, mrożenie, no i gotowanie oczywiście! Żeby oddać charakter tych dni postanowiłam ugotować pysznego szczupaka z aromatycznymi, leśnymi grzybami, jako danie idealne dla osób, które chcą się żywić darami natury – rybą  złowioną w jeziorze (mojego szczupaka złowił mój tata) i grzybami zebranymi w lesie. Jakby się ktoś uparł to i śmietanę mógłby sam zdobyć 😉

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 4 dzwonki ze szczupaka
  • 1/2 kg grzybów leśnych (użyłam borowików, maślaków i kurek)
  • 100 g słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • zioła prowansalskie (około 1 łyżeczki)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Rybę myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na około 1/2 aby przeszła smakiem przypraw.
  2. Grzyby czyścimy,  małe pozostawiamy w całości, a duże kroimy na spore kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron, aż się zrumieni. Następnie zdejmujemy ją z patelni i pozostawiamy w cieple.
  4. Z patelni zlewamy olej, a roztapiamy na niej masło. Na tym maśle podsmażamy grzyby, a jak się usmażą to możemy je przyprawić solą i pieprzem, następnie wlewamy do nich śmietankę i sos worcestershire. Mieszamy, aż powstanie sos.
  5. Rybę przekładamy z powrotem na patelnię. Podgrzewamy w sosie i podajemy posypaną natką pietruszki.
szczupak z lesnymi grzybami
Print Friendly

Zobacz także: