szczupak słonina
 
Ryby słodkowodne często goszczą na naszym stole i już tłumaczę dlaczego. Mój tata jest zapalonym wędkarzem i to ze znakomitymi wynikami. Muszę się za niego pochwalić, bo w tamtym roku zajął pierwsze miejsce w rankingu towarzystw wędkarskich. Tak więc na regularne dostawy nie narzekam. Dbamy jednak o to, aby ryby które jemy pochodziły z zarybianych łowisk i nie uszczuplały ich naturalnej populacji.
1 maja rozpoczął się okres połowu szczupaka więc zamrażarka jest już pełna. Jego mięso jest bardzo smaczne ale dosyć suche i dlatego sprawdzają się różnego rodzaju sosy lub pieczenie w folii z olejem. Szukając inspiracji zajrzałam do mojej niezawodnej 100 letniej książki kucharskiej i znalazłam przepis idealny, który wam prezentuję. Dodałam tylko trochę ziół, żeby wszystko było bardziej aromatyczne.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1 szczupak średniej wielkości
  • 1/2 kg słoniny
  • pęczek świeżych ziół mieszanych np.: cząbru, lebiodki, lubczyku, pietruszki, rozmarynu
  • łyżeczka białej gorczycy
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. W moździerzu rozcieramy gorczycę z solą i pieprzem. Przyprawami nacieramy rybę z zewnątrz i od wewnątrz.
  2. Do brzucha ryby wkładamy umyte zioła. Odstawiamy rybę aby przeszła aromatami ziół (im dłużej postoi przyprawiona tym lepiej).
  3. Słoninę kroimy w cienkie, długie plastry.
  4. Odrywamy kawałek papieru do pieczenia dłuższy o jakieś 10 -20 cm od naszej ryby.
  5. Na środku papieru układamy plastry słoniny jeden przy drugim, a następnie kładziemy na nich rybę i owijamy ją plastrami słoniny. Następnie zawijamy rybę w papier i wkładamy na blachę piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy po 15 minut z każdej strony.
Mała uwaga –  szczupak jest rybą dla wytrwałych, gdyż niestety ma dużo małych ości. Przy kupnie warto wybierać ryby trochę większe, będzie łatwiej ją skonsumować 😉 Do ziół dodałam także lubczyk, bardzo ładnie rośnie w zielniku i ma fajny, „staropolski” aromat.
szczupak słonina
 
Print Friendly

Zobacz także: