szaszłyk

Aromatyczne szaszłyki jagnięce z grilla w wyśmienitej marynacie z czosnku, kminu rzymskiego, gorczycy i wędzonej papryki. Podawane z ryżem basmati i jogurtowym sosem miętowym jednoznacznie kojarzą się ze smakami kuchni hinduskiej. Na szczególną uwagę zasługuje połączenie jagnięciny z miętą, które wprost uwielbiam. Teoretycznie to danie można zrobić z mięsa indyka, jednak modyfikację tę zdecydowanie odradzam, bo zachęcam do jedzenia jagnięciny.

czas przygotowania: 3 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (3 – 4 osoby):

NA SZASZŁYKI:

  • 600 g jagnięciny
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
NA SOS:
  • mały jogurt grecki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie rozcieramy w moździerzu wraz z ziarnami gorczycy i kminem rzymskim. Mieszamy z solą, papryką wędzoną i oliwą żeby powstała marynata.
  2. Mięso myjemy i kroimy w większe kawałki i mieszamy z marynatą aby dokładnie pokryła każdy kawałek. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  3. Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie.
  4. Jogurt grecki miksujemy z listkami mięty, sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  5. Cebule kroimy na ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości.
  6. Na namoczone patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa i cebuli.
  7. Szaszłyki opiekamy na grillu lub patelni grillowej, aż mięso się przyrumieni.
  8. Podajemy z sosem miętowym i ryżem basmati.
szaszłyk
Print Friendly

Zobacz także: