strudel-z-sosem-anglaise-1

Mój pobyt w Wiedniu był, jak dotąd, ograniczony tylko do tamtejszego lotniska, a to dlatego, że tam miałam przesiadkę. Mimo to wykorzystałam daną mi szansę aby spróbować wiedeńskiego strudla w lotniskowej kawiarni. I mam teraz problem, czy to wina miejsca, czy kiepskiej kawiarni, czy wprost przeciwnie, może wszystko było tak jak trzeba, sama nie wiem. Ale ja byłam zawiedziona, bo ciasto było… za słone! Słony smak zdominował inne i bardzo mi nie pasował do reszty. Co za rozpacz. Zawiodłam się niezmiernie. Nie zostało mi nic innego jak sobie strudla upiec bez soli : )                                                                         Jednak żeby się nie katować robieniem oryginalnego, cieniutkiego i elastycznego jak tkanina, ciasta do strudla, wykorzystałam równie cieniutkie i cudowne ciasto filo. U nas do kupienia jako mrożone. Ciasto rozmrażamy, a w międzyczasie robimy resztę. Łatwizna, a efekt genialny. Pyszne jabłka otoczone chrupiącymi płatkami cieniutkiego, chrupiącego ciasta,  a wszystko zanurzone w waniliowym kremie anglaise. I nic a nic nie jest za słone!
Aha! Ważna sprawa – jabłka muszą być aromatyczne, kwaskowe i twarde, no i z Polski oczywiście : )

okuchnia okuchnia 6-8 osób okuchniaok. 1,5 godz.
 
NA DWA STRUDLE

  • 1 opakowanie ciasta filo 450 g – 10 płatów
  • 1 kg aromatycznych jabłek
  • 1 kostka masła 200 g
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 cytryna umyta
  • 50 ml białego rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

NA KREM ANGLAISE

  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii

 

  1. Ciasto rozmrażamy, jeżeli było zamrożone.
  2. Rodzynki namaczamy w rumie przez co najmniej 30 minut.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni i przebieramy usuwając nadmiar łupinek.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki masła i podsmażamy na nim bułkę tartą wraz z łyżeczką cukru i cynamonem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
  6. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki, a potem kroimy w poprzek na plasterki.
  7. Jabłka na bieżąco skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniały.
  8. Do pokrojonych jabłek dodajemy cukier, przesmażoną bułkę tartą, rodzynki odsączone z rumu i orzechy. Mieszamy aby równomiernie rozprowadzić składniki.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
  10. Roztapiamy resztę masła.
  11. Na dużym arkuszu ciasta do pieczenia kładziemy pierwszy płat ciasta i smarujemy go masłem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzla). Następnie postępujemy tak z kolejnymi czterema płatami.
  12. Wzdłuż krótszego boku ciasta układamy połowę nadzienia jabłkowego zostawiając 2 cm marginesy.
  13. Zawijamy nadzienie w ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia. Zlepiamy boki żeby nadzienie nie wypadało, a wierzch smarujemy masłem.
  14. Z reszty ciasta i nadzienia robimy w ten sam sposób drugi strudel.
  15. Ciasta przekładamy wraz z papierem na blachę do pieczenia (nadmiar papieru można obciąć) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st. C przez 30 minut.
  16. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem anglaise.
  17. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i skrobią na jasną masę.
  18. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka.
  19. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyskrobujemy nasionka, które dodajemy do mleka.
  20. Mleko zagotowujemy mieszając aby nie zrobił się kożuch.
  21. Do żółtek wlewamy powoli połowę gorącego mleka nie przerywając ubijania, a następnie tę mieszaninę przelewamy do rondelka z pozostałym mlekiem. Całość podgrzewamy na małym ogniu energicznie mieszając aby się krem nie zagotował. Gdy lekko zgęstnieje wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  22. Kawałki strudla układamy na talerzykach z kremem na dnie.

strudel-z-sosem-anglaise-2

Print Friendly

Zobacz także: