czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

250 g makaronu spaghetti, 20 dag chudego boczku wędzonego, 3 żółtka, 1 łyżka słodkiej śmietanki, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Boczek kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, dobrze podsmażamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i jeszcze chwilę smażymy mieszając.
  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (al dente).
  4. W miseczce dokładnie mieszamy żółtka, śmietankę, ser, sól i pieprz (jeżeli boczek jest bardzo słony można jajek już nie solić).
  5. Makaron odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy ciepły boczek i doprawione żółtka. Wszystko razem mieszamy ale nie podgrzewamy. Jajka lekko się zetną pod wpływem ciepła makaronu i boczku.
Cały internet aż huczy od dyskusji na temat tego jak zrobić oryginalne spaghetti carbonara. Trzeba przede wszystkim mieć pancettę, czyli włoski boczek , który odpowiada za charakterystyczny smak potrawy. Polski boczek smakuje jednak inaczej, dlatego dla wzmocnienia smaku warto dodać czosnek.
Print Friendly

Zobacz także: