Mimo, że spaghetti bolognese robię bardzo często to jeszcze do tej pory mi się nie znudziło. Przyznam się, że porcja dla czterech osób czasem ledwo starcza dla dwojga…

czas przygotowania: 60 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1/2 kg mielonego mięsa wołowego (mielone z indyka też pasuje), 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 szklanki czerwonego wina,  1 łyżeczka suszonego oregano, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki cukru, świeża bazylia, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki startego parmezanu lub pecorino, paczka makaronu spaghetti

WYKONANIE:

  1. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso.
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa, smażymy razem do zeszklenia cebuli.
  3. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do mięsa.
  4. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
  5. Do mięsa dodajemy pomidory i wlewamy wino.
  6. Wrzucamy listek laurowy, przyprawiamy oregano, cukrem, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez dobre pół godziny. Jeśli sos jest zbyt rzadki to trzeba go odparować gotując bez przykrycia.
  7. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody do czasu gdy będzie tylko lekko twardawy.
  8. Makaron podajemy z sosem posypany serem i świeżą bazylią.


Print Friendly

Zobacz także: