aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino jest idealnym pomysłem na obiad lub kolację, gdy nie mamy na NIC czasu. Wystarczy odrobina dobrej oliwy z oliwek, czosnek, jedna lub dwie papryczki chilli no i ulubiony makaron spaghetti. W czasie gdy gotujemy makaron, podsmażamy resztę na oliwie. Potem wszystko mieszamy. Zaskakująca prostota i nieoczekiwany efekt.  Te cztery podstawowe składniki i 15 minut czasu pozwolą nam na wyczarowanie klasycznego dania kuchni włoskiej. Szybko, smacznie i pożywnie, a po otwarciu butelki białego wina to nawet będzie wykwintnie! 😉

czas przygotowania: 15-20 min
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (2 osoby):
  • 200 g ulubionego makaronu spaghetti
  • 2-3 duże ząbki
  • ok. 50 ml dobrej oliwy
  • 1 papryczka chilli (potem na pewno będziecie zużywać dwie – ta ostrość wciąga!)
  • natka pietruszki
  • sól do smaku

WYKONANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie bardzo drobno kroimy czosnek i papryczkę oraz natkę pietruszki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na nim czosnek i papryczkę, uważając aby czosnek się nie przypalił. Będzie wtedy gorzki i niesmaczny.
  4. Gdy makaron będzie już dobry, odcedzamy go i mieszamy na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką.
  5. Dodajemy natkę pietruszki i podajemy! Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu!

 

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Print Friendly

Zobacz także: