syrop-z-rabarbaru_

Aromatyczny, wiosenny sok. Idealny do rozcieńczenia z wodą, do drinków, do polania lodów, deserów lub nasączenia ciasta. Niepasteryzowany może być przechowywany w lodówce ok. 1 tygodnia ale wystarczy go zawekować jak letnie kompoty i cieszyć się nim nawet zimną. Rabarbar rośnie u nas bez opamiętania i jest to też sposób aby przerobić jego znaczną ilość. Oglądałam dziś prognozę i podobno będzie za tydzień upał. Szklanka soku rabarbarowego z lodem i mięta będzie mnie cudownie chłodziła :)
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia1h łatwe
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru białego*
  • 8-10 strączków kardamonu (wyłuskanych)
  • woda
  1. Rabarbar myjemy i kroimy na 3-4 cm kawałki.
  2. Wrzucamy go do garnka, zasypujemy szklanką cukru, dodajemy kardamon oraz zalewamy wodą tak aby rabarbar był nią zakryty.
  3. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 45 min.
  4. Odsączamy sok na sitku, delikatnie odcedzając owoce.
  5. Z powrotem wlewamy go do garnka i gotujemy dalej aby zredukować ilość wody, tak aby odpowiadał nam smak soku. Dosładzamy w/g uznania.
  6. Taki niezbyt słodki sok jest bardzo orzeźwiający i kwaskowaty. Przechowuje go w lodówce około 1 tygodnia.
  7. * Jeśli jednak chcemy zrobić zapasy na dłużej musimy dodać większą ilość cukru, min. 500 g na 1 litr soku i go pasteryzować. Gorącym sokiem zalewamy wyjałowione słoiki lub butelki, zakręcamy a następnie pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką.

syrop-z-rabarbaru

Print Friendly

Zobacz także: